Voor het maken van kaas heb je onder andere melk nodig, Dit kan de melk zijn van de koe maar ook van een geit. Dan heb je geitenkaas. voor 1 kilo kaas heb je 10 liter melk nodig. Melk bestaat voor ongeveer 87 % uit water.  De rest is de zogenaamde droge stof. Dit is melkeiwit, vet, suiker, mineralen en vitaminen. Eerst wordt de melk zuur gemaakt door er een zuursel aan toe te voegen. Daarna wordt er stremsel gebruikt om de melk dikker te maken. Zuursel en stremsel zijn onmisbaar bij het maken van kaas. 

Kaas is er in heel veel  soorten en maten en in even zovele smaken. Je hebt simpele hollandse kaas en ook in hele dure luxe kasen.

Kaas kan altijd! Kaas bij het ontbijt, bij de lunch, als tussendoortje, bij de borrel, in of over het eten en uiteraard ook als nagerecht. Kaas laat zich namelijk makkelijk combineren. Denk eens aan een heerlijke Parmesan met vruchtencompote, een geitenkaasje uit de oven met honing of bacon, geraspte kaas over de pasta of een plak Boerenkaas op de boterham, pittig met mosterd of lekker fris met wat rucola en tomaat.

Koken met kaas geeft heel veel mogelijkheden. Voor iedere smaak is er wel een kaas te vinden en met iedere kaas zijn weer heerlijke recepten te bedenken.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb